Technologie en wetenschap bevorderen paralympische prestaties
/
/
Technologie en wetenschap bevorderen paralympische prestaties

Onlangs verscheen in het Dagblad van het Noorden een uitgebreid artikel over de technologie achter het succes van de Paralympische atleten. In dit artikel werd belicht hoe bewegingswetenschappers van het UMCG, zoals Han Houdijk en Riemer Vegter, werken aan de verfijning van protheses en rolstoelen voor topsporters. Een centrale rol hierin speelt de Lode Esseda rolstoelergometer, waarmee atleten cruciale inzichten krijgen in factoren zoals wrijving, kracht en energieverbruik. Dit resulteert in efficiëntere bewegingen en betere prestaties.

Naast de hardware is ook de software van essentieel belang bij deze technologieën. aXtion ontwikkelt de software die wordt gebruikt in producten zoals de rolstoelergometer. Deze software is onmisbaar voor het nauwkeurig analyseren van prestaties en het verzamelen van data, wat atleten helpt om samen met wetenschappers hun resultaten verder te optimaliseren.

Kort na de publicatie van het artikel kreeg dit onderwerp opnieuw aandacht toen RTL Nieuws het UMCG bezocht om het baanbrekende onderzoek naar Paralympische hulpmiddelen te belichten. Ook hier werd de cruciale rol van innovatieve technologieën, zoals de rolstoelergometer, onderstreept. Atleten zoals rolstoelrugbyer Job van der Laan maken gebruik van deze technologie om hun prestaties verder te verbeteren en in nauwe samenwerking met wetenschappers nieuwe grenzen te verleggen.

Deze wetenschappelijke en technologische samenwerking, met zowel geavanceerde apparatuur als bijbehorende software, heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het recente succes van TeamNL tijdens de Paralympische Spelen in Parijs. Het fragment van RTL Nieuws waarin dit onderzoek wordt belicht, is terug te kijken vanaf minuut 11:45 via de uitzending van RTL Nieuws. Het artikel in het Dagblad van het Noorden is hier te lezen.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart